“Unaniem vinden we dat de patiënt centraal staat. Maar dit blijkt niet altijd uit onze organisatie van zorg die nog teveel uitgaat van een paternalistische werkwijze waarbij de zorgverlener het middelpunt vormt. Artsen zitten te vaak in de driver-seat, ook wanneer het niet nodig is.
Patiënten met hartfalen zijn chronisch ziek en moeten regelmatig naar het ziekenhuis. De specialist hoort dan hoe het gaat, waarna die mogelijk een andere medicatie of behandeling voorstelt. Vervolgens gaat de patiënt weer naar huis en een nieuwe afspraak volgt.
Te omslachtig en tamelijk ouderwets. Dit kan sneller, doeltreffender en patiëntvriendelijker. Daarom zijn we begonnen met een digitaal zelfmanagementsysteem voor patiënten met hartfalen: EMPOWER. Hierin staan patiënten aan het roer, zij voeren de regie over hun aandoening. Patiënten voeren zelf thuis metingen uit, zoals bloeddruk en gewicht, die automatisch worden doorgestuurd naar het systeem.
Vallen de meetwaarden niet binnen de normaalwaarden, dan krijgen zij daar direct een melding van, op pc of tablet. Ook de agenda van de cardioloog of verpleegkundige is voor patiënten beschikbaar, zodat ze zelf een teleconsult kunnen inplannen. Tijdens zo’n consult sturen wij desgewenst bij, geven advies of raden aan toch even langs het ziekenhuis te komen. De regelmatig terugkerende ziekenhuisbezoeken zijn dus niet langer vanzelfsprekend. Het meeste fysieke contact zal dan ook in de toekomst verlopen via de huisarts en de thuiszorg. Cardiologen komen in beeld als patiënten daadwerkelijk opgenomen moeten worden of als een interventie nodig is.
Het gevolg is dat de hartfalenzorg in het ziekenhuis in de toekomst op een andere manier ingericht zal worden. Patiënten, verpleegkundigen, cardiologen, huisartsen en overige betrokken zorgverleners werken intercollegiaal en multidisciplinair samen, zowel intern als extern.
Er is dan een gezamenlijk loket met daarachter verschillende zorgpaden nodig: welke zorg kan het beste waar geleverd worden aan welke patiënt? De introductie van een digitaal zelfmanagementsysteem voor patiënten en het toegankelijk maken van het EPD zullen het makkelijker maken voor de patiënt en de zorgverlener om zich door de verschillende instanties te bewegen .
Hiermee vervagen de grenzen tussen ons ziekenhuis, de patiënt en externe zorgverleners en onderzoekers. Daarnaast zullen data makkelijk beschikbaar zijn voor onderzoek. Patiënten leveren ons die namelijk zelf aan via het digitale zelfmanagementplatform, die wij vervolgens gebruiken - mits uiteraard toestemming is gegeven. Dit maakt het ook gemakkelijker om patiënten te identificeren en te benaderen voor toekomstige onderzoeken. Met de patiënt daadwerkelijk centraal is het zaak dat wij alle kennis optimaal blijven delen en onze krachten bundelen.”
Team Interactieve Media 2016
Jaarbeeld 2016 afdeling Genetica
Speerpunt Cancer Center
Jaarbeeld Urologie 2015
Jaarbeeld Cardiologie 2015
Annual Report Heart & Lungs 2015
Jaarbeeld Hart & Longen 2015
Duurzaamheidsverslag 2015, UMC Utrecht
Strategie facilitair bedrijf
Jaarbeeld Cardiologie 2014
Patient Centraal
Jaarbeeld divisie Vrouw & Baby 13/14
Heart & Lungs in business, annual report 2014
Hart & Longen in bedrijf, jaarbeeld 2014
Resultaten in balans
Jaarbeeld Cardiologie 2013
Annual report Cardiology 2013
Jaarbeeld Cardiologie 2013 A4
Jaarbeeld Hart & Longen 2013
Annual report Heart & Lungs 2013
MVO Magazine