Wanneer een patiënt ernstig hartfalen heeft en de behandeling met medicijnen en leefregels niet helpt, komt hij mogelijk in aanmerking voor een harttransplantatie. Maar is de patiënt niet in staat de periode tot de transplantatie te overbruggen, dan komt het mechanical circulatory support (MCS) , een steunhart, in beeld.
Het Utrechtse MCS-programma stamt uit 1993 en is de laatste jaren fors gegroeid. Bijzonder is dat patiënten van het UMC Utrecht hiermee tussen drie en vijf jaar overleven vóór de uiteindelijke harttransplantatie. Deze ruime overbruggingsperiode is vooral te danken aan het multidisciplinaire mechanical circulatory supportteam dat deze patiëntengroep intensief en vakkundig begeleidt. Naast de cardioloog, de cardiothoracaal chirurg en drie verpleegkundig specialisten maken een technicus en technisch geneeskundige deel uit van het team pal achter de steunhartpatiënt. Gekoppeld aan bevindingen in de zorg doet het team onderzoek naar verbetering van MCS. Toekomstige ontwikkelingen van deze apparaten zijn gericht op reductie van complicaties en verbetering van kwaliteit van leven . Met de huidige resultaten kan worden gesteld dat naast harttransplantatie nu ook het MCS een behandelingsmogelijkheid is voor patiënten met eindstadium hartfalen.
“Op een dag voelde ik me niet zo lekker en ik merkte dat ik steeds zuurstof bij moest zuchten. Omdat mijn moeder zelf hartklachten heeft, vertrouwde ze het niet en raadde ze me aan naar de huisarts te gaan. Hier kwam niet zoveel uit, de huisarts verwees mij naar het ziekenhuis in de buurt. Daar is een hartfilmpje plus echo gemaakt en ik werd naar huis gestuurd. Met medicijnen en met de mededeling dat het allemaal wel mee zou vallen omdat ik nog zo jong was.
Het was vijf jaar geleden, ik was toen zeventien. Maar het kwam niet goed, het ging met de dag slechter. Ik kon de trap niet meer op en tijdens een wandeling viel ik neer. Vanaf toen kon ik alleen maar slapen. Vaag weet ik nog dat ik met de ambulance naar het UMC Utrecht ben gereden waar ik op de hartbewaking kwam te liggen. Binnen één uur stond er een cardioloog naast mijn bed en meteen is er aan bed een thoraxfoto gemaakt.
Gedilateerde cardiomyopathie luidde de diagnose. Binnen drie dagen ben ik geopereerd. Ik weet dat ik in bed vaag de woorden hoorde ‘operatie en pompje’. Ik kreeg een steunhart geïmplanteerd. Mijn wereld stortte in elkaar, ik was bang, onzeker, aan het puberen en kon het eigenlijk niet accepteren.
Toen ik twee jaar later een steunhartwisseling moest ondergaan, was ik vreselijk bang. De verpleegkundig specialist uit het steunhartteam is naast mij op de OK gaan zitten. Ze zong me zachtjes toe, ter geruststelling. Zo mooi.
In totaal heb ik vier jaar een steunhart gehad, nu heb ik een donorhart. De harttransplantatie is gedaan door dezelfde chirurg als die bij mij de steunharten heeft geïmplanteerd. En ook ditmaal kwam hij steeds kijken of het goed met me ging; op de OK stelde hij me vóór de operatie gerust. Na de operatie kon ik na drie dagen het bed uit en met twintig dagen was ik weer thuis. Het gaat goed, ik voel me goed en ik kan weer zwemmen.
Verder doe ik mee aan genetisch onderzoek dat ook in dit ziekenhuis wordt gedaan. Wat blijkt? Mijn vader heeft het gen voor de gedilateerde cardiomyopathie - zelf heeft hij nergens last van - en mijn moeder lijdt aan hartfalen: deze combinatie zit in mij. Mooi dat ik via onderzoek nu beter snap waar mijn aandoening vandaan komt.
Nu ben ik eens in de twee maanden in Utrecht voor controle. Daar zie ik niet tegenop. Iedereen kent mij en mijn ouders zo goed. Het voelt als thuiskomen klinkt misschien gek want je hoort zoiets natuurlijk niet te zeggen op mijn leeftijd. Ik krijg van iedereen zoveel warmte en begrip. Van de hartchirurg, de rest van het steunhartteam en de verpleegkundigen; ik ben nu een echte VIP op de verpleegafdeling. Ik kan altijd bellen, krijg altijd de nodige aandacht en antwoorden op vragen. Alle medewerkers hier nemen mij serieus. Ik weet gewoon dat ik hier in veilige handen ben.”
Team Interactieve Media 2016
Jaarbeeld 2016 afdeling Genetica
Speerpunt Cancer Center
Jaarbeeld Urologie 2015
Jaarbeeld Cardiologie 2015
Annual Report Heart & Lungs 2015
Jaarbeeld Hart & Longen 2015
Duurzaamheidsverslag 2015, UMC Utrecht
Strategie facilitair bedrijf
Jaarbeeld Cardiologie 2014
Patient Centraal
Jaarbeeld divisie Vrouw & Baby 13/14
Heart & Lungs in business, annual report 2014
Hart & Longen in bedrijf, jaarbeeld 2014
Resultaten in balans
Jaarbeeld Cardiologie 2013
Annual report Cardiology 2013
Jaarbeeld Cardiologie 2013 A4
Jaarbeeld Hart & Longen 2013
Annual report Heart & Lungs 2013
MVO Magazine