In de ‘Startnotitie Duurzaamheid’ van het UMC Utrecht staan vijf MVO-
thema’s omschreven.
1. Gezond houden wat gezond is
2. Effectief en efficiënt behandelen
3. Aantrekkelijke werkgever en opleider
4. Schonere omgeving
5. Transparant verantwoorden
De DH&L heeft verschillende duurzaamheidsinitiatieven ingezet,
waaronder actualisatie van Risico
Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), reductie van papierverbruik (met 3%) en opstellen van een plan van aanpak op basis van de milieuchecklists. Alle duurzaamheidsinitiatieven
van de DH&L zijn gevat in één of meerdere MVO-thema’s en verder geconcretiseerd in bijlage J.
INITIATIEF TOT DUURZAAMHEID
MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN
Onderzoek moet sneller en beter door de innovatieloop bij de patiënt terecht komen. Maatschappelijke relevantie en patiëntoriëntatie zijn
hierin sleutelwoorden. DH&L heeft hier al een behoorlijk trackrecord in en zal dit in 2015 verder uitbouwen. Dit doet zij door samen met de Holding een tweede Octopus Call te initiëren. Daarnaast wil de DH&L komen tot één tot twee nieuwe start-up BV’s, die zijn voortgekomen uit ideeën van DH&L-medewerkers. Ten slotte heeft de divisie twee nieuwe patenten voor ogen.
VALORISATIE
BLIK OP EUROPA
WERVEND VERMOGEN
ONDERZOEK
Divisie Hart & Longen zet zich in voor het werven van vooral Europese subsidies. Verder wordt in 2015 van iedere (onderzoeks)afdeling verwacht dat zij ten minste één aanvraag gehonoreerd krijgen. Van de afdeling cardiologie worden twee gehonoreerde aanvragen verwacht. Hiermee wordt aan Europees geld twee miljoen euro wervend vermogen gerealiseerd. Daarnaast zet DH&L in op twee aanvragen voor Horizon 2020, waarbij zij als consortiumleider optreedt. Voor de Nederlandse consortia geldt dat één CVON-aanvraag wordt gehonoreerd. Het totaal te contracteren wervend vermogen komt daarmee op drie miljoen euro.
WERVEND VERMOGEN
BLIK OP EUROPA
VALORISATIE
ONDERZOEK
In onderzoek en innovatie is een verschuiving van financiering van
Den Haag naar Brussel. Onderzoeks- en innovatiesubsidies komen in
toenemende mate uit Europa. Ook is sprake van meer competitie om
subsidies. Dat stelt andere eisen. Het is van belang aansluiting te vinden bij deze Europese ontwikkelingen. Daartoe is onder andere structurele
investering nodig in netwerken met publieke en private partijen, in de regio, landelijk en Europees.
BLIK OP EUROPA
WERVEND VERMOGEN
VALORISATIE
ONDERZOEK
Landelijk is sprake van een trendbreuk in de zorgproductie. De belangrijkste verklaringen hiervoor zijn de verschuiving van basale ziekenhuiszorg naar huisartsen en zelfzorg, de verhoging van het eigen risico en minder artsenbezoek door de economische crisis. Ook in het UMC Utrecht is de zorgproductie gedaald, maar is de daling met 2% beperkt gebleven.
Uitbreiding productieafspraken
De DH&L voorziet groei in het Mechanical Circulatory Support (MCS)-
programma en in het (long)transplantatieprogramma. Hierbij gaat zij ervan uit dat nieuwe stafleden (inclusief het medisch afdelingshoofd) van de cardiothoracale chirurgie op korte termijn worden benoemd, zodat de stafbezetting na een lange periode van onderbezetting begin 2015 weer op sterkte zal zijn.
DALING ZORGPRODUCTIE
PATIËNTENPARTICIPATIE
ZORGVERZEKERAARS 'IN THE LEAD'
ZORGLANDSCHAP
ZORG
Marktwerking en prestatiebekostiging hebben het zorglandschap de afgelopen jaren fors veranderd. Zo is er toenemende aandacht voor concentratie en taakverdeling. Voorbeelden hiervan zijn de oncologische en de acute zorg. Hoogcomplexe zorg wordt geconcentreerd op een beperkt aantal locaties. De meer basale zorg verschuift van ziekenhuizen naar de huisarts en van de huisarts naar zelfzorg. Ziekenhuizen worden daarbij steeds meer verantwoordelijk gehouden voor de zorg ná het ontslag uit het ziekenhuis. Daardoor neemt de aandacht voor transmurale zorg, en daarmee voor goede samenwerkingsafspraken met ketenpartners, toe.
Al deze ontwikkelingen vragen van ziekenhuizen een duidelijke positionering met een helder zorgprofiel, zodat hun rol in het regionale en landelijke zorgaanbod duidelijk is.
Actief UMC-breed
Het managementteam, leidinggevenden en medewerkers van de DH&L zijn actief betrokken bij UMC Utrecht-brede projecten en groepen, om te komen tot onder andere:
• Een duidelijke visie op MSVT (Medisch Specialistische Verzorging Thuis). Hoe kan het UMC Utrecht zijn verantwoordelijkheid nemen voor zorg voor patiënten thuis en tegelijkertijd de bedrijfsvoering beheersbaar houden?
• Verbetering van de relatie en communicatie met verwijzers.
• Regionale transmurale afspraken (RTA’s) met huisartsen,
Diakonessenhuis Utrecht en het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
• Borging van JCI-normen voor de transmurale zorgketen.
ZORGLANDSCHAP
PATIËNTENPARTICIPATIE
ZORGVERZEKERAARS 'IN THE LEAD'
DALING ZORGPRODUCTIE
ZORG
Met de huidige marktwerking en prestatiebekostiging zijn zorgverzekeraars ‘in the lead.’ Zij nemen hun rol en experimenteren met verschillende manieren van inkopen, gericht op een goede rolverdeling binnen de regio’s en op kwalitatief goede, betaalbare en doelmatige zorg. Met selectieve inkoop voeren zij de prijsdruk op waardoor de zorginkomsten van zorgaanbieders onder druk komen te staan. Om goed op deze ontwikkelingen te kunnen inspelen, wordt van ziekenhuizen meer transparantie en verantwoording ten aanzien van kwaliteit, kosten en tarieven gevraagd.
Participatie in Meetbaar Beter
In 2014 levert de DH&L de eerste data aan het landelijke project Meetbaar Beter. Deze data moeten leiden tot outcome-indicatoren op cardiologische diagnoses. Hiervoor is ad hoc en op projectbasis gewerkt aan indicatorenontwikkeling, dataontsluiting, inhaalregistratie, nabellen van patiënten. Gezien de groei in indicatoren en het belang dat zorgverzekeraars aan dit initiatief hechten is het zaak dat Divisie Hart & Longen deze werkzaamheden naar de toekomst toe borgt in de lijnorganisatie.
Continue analyse en kennis delen
In het belang van de eigen bedrijfsvoering is een continue monitoring van (wijzigingen) in kostprijzen en tarieven van belang. Met eigen inzicht kan immers ook kennis met externen gedeeld worden. Het managementteam DH&L is van mening dat externe verzoeken tot transparantie altijd moeten worden afgewogen tegen de eigen concurrentiepositie.
ZORGVERZEKERAARS 'IN THE LEAD'
PATIËNTENPARTICIPATIE
ZORGLANDSCHAP
DALING ZORGPRODUCTIE
ZORG
Patiënten en patiëntenverenigingen weten goed wat zij willen. Zij brengen dit via medezeggenschap en patiëntenparticipatie steeds vaker in de zorg en het onderzoek in. Daarnaast krijgen en nemen individuele patiënten meer regie over hun behandeling. Hierbij worden zij ondersteund door ICT, zoals patiëntenportalen en E-health.
Uitbreiding patiëntenportaal
Op 1 februari 2015 wordt het patiëntenportaal uitgebreid met dossierinzage, e-consult en herhaalrecepten. Deze uitbreiding heeft organisatorische consequenties; processen worden aangepast om dit mogelijk te maken. Betrokkenen, waaronder medisch specialisten, PA’s, verpleegkundig specialisten en secretariaten, krijgen te maken met deze veranderingen. Dit alles heeft de nodige inzet en aansturing nodig van managementteam en leidinggevenden.
PATIËNTENPARTICIPATIE
ZORGVERZEKERAARS 'IN THE LEAD'
ZORGLANDSCHAP
DALING ZORGPRODUCTIE
ZORG
INITIATIEF TOT DUURZAAMHEID
MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN
BLIK OP EUROPA
WERVEND VERMOGEN
VALORISATIE
ONDERZOEK
Door de snelle wereldwijde ontwikkeling van online onderwijs gaat de mix van online en contactonderwijs, bekend als ‘blended learning’, een steeds belangrijkere rol spelen in het campusonderwijs. Daarbij worden technologie en ICT duidelijker ingezet voor het verzamelen van data ter verbetering van het onderwijs (‘learning analytics’). Deze ontwikkelingen vragen om professionalisering en ondersteuning van docenten, koppeling van systemen en data en onderzoek naar effectieve en efficiënte vormen van ‘blended learning’.
ONDERWIJS
PATIËNTENPARTICIPATIE
ZORGVERZEKERAARS 'IN THE LEAD'
ZORGLANDSCHAP
DALING ZORGPRODUCTIE
ZORG
ZORG
ONDERWIJS
ONDERZOEK
MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN
4
Team Interactieve Media 2016
Jaarbeeld 2016 afdeling Genetica
Speerpunt Cancer Center
Jaarbeeld Urologie 2015
Jaarbeeld Cardiologie 2015
Annual Report Heart & Lungs 2015
Jaarbeeld Hart & Longen 2015
Duurzaamheidsverslag 2015, UMC Utrecht
Strategie facilitair bedrijf
Jaarbeeld Cardiologie 2014
Patient Centraal
Jaarbeeld divisie Vrouw & Baby 13/14
Heart & Lungs in business, annual report 2014
Hart & Longen in bedrijf, jaarbeeld 2014
Resultaten in balans
Jaarbeeld Cardiologie 2013
Annual report Cardiology 2013
Jaarbeeld Cardiologie 2013 A4
Jaarbeeld Hart & Longen 2013
Annual report Heart & Lungs 2013
MVO Magazine