Kolven "praktisch"

Kolven "praktisch"
Kolfritme voor thuis

In het ziekenhuis bent u begonnen met iedere 3  uur kolven minimaal 6 maal, liefst 7-8 maal per dag. Misschien kolfde u  in de nacht. Als u eenmaal thuis bent, kunt u samen met uw partner u eigen  kolfritme ontwikkelen. U kunt al na 1 ½ tot 2 uur opnieuw kolven en er  op een ander moment op de dag bijvoorbeeld 4 uur tussen laten zitten. Zo  kunt u het kolven aanpassen op uw dagritme. Als u een ‘ochtend persoon”  bent, kan het fijn zijn na de kolfsessievan zeg 21 uur te gaan slapen en halverwege de nacht de wekker te zetten voor de volgende kolfsessie.

Als u een ‘avond persoon’ bent, kan het prettig zijn de laatste kolfsessie rond 23.30 te plannen en dan vroeg in de ochtend de wekker te zetten voor de volgende kolfsessie.

Bewaren van afgekolfde melk

Om de moedermelk te bewaren krijgt u in het  ziekenhuis kunststof flesjes en stickers. Bent u zelf nog opgenomen dan  krijgt u flesjes en stickers op de kraamafdeling. Bent u zelf met ontslag dan krijgt u een voorraad mee via de afdeling waar uw kindje is  opgenomen.

De maximale bewaartijd van moedermelk
Verse moedermelk op kamertemperatuur: 6 - 10 uur.
In het ziekenhuis kolft u vaak voor een opgenomen en meer kwetsbaar kindje.
Wij adviseren bij voorkeur binnen 1 uur in de koelkast en anders max 4 uur op kamertemperatuur.
In de koelkast in het ziekenhuis: 48 uur.
In de koelkast thuis: 3 dagen.
In het vriesvak van de koelkast: 2 weken.
In een klein vrieskastje dat vaak open en dicht gaat: 3 - 4 maanden.
In een vrieskist tot -18°C in ziekenhuis: 3 maanden.
In een vrieskist tot -18°C thuis: 6 maanden 

NB:Bewaar moedermelk niet in de deur van de koelkast, aangezien deze vaak open en dicht gaat. 

Bij invriezen: eerst de moedermelk laten afkoelen in de koelkast, daarna binnen 24 uur in vriezer plaatsen.

Ontdooien en opwarmen van
moedermelk

Bij voorkeur langzaam in de koelkast ontdooien. Voeding niet op kamertemperatuur laten ontdooien.

Eventueel ontdooien onder een stromende kraan  die van koud steeds warmer wordt gezet. Nooit ontdooien onder een hete  kraan; hierdoor worden de antistoffen onwerkzaam en gaat de melk  schiften. 

Ontdooide maar nog niet opgewarmde moedermelk is gedurende 24 uur bruikbaar, mits in de koelkast bewaard. Restjes voeding na opwarmen weggooien, niet nogmaals opwarmen of invriezen. Moedermelk bij voorkeur opwarmen in een stoof, flessenwarmer, au-bain-marie of in de magnetron op het laagste vermogen.

Vervoeren van afgekolfde moedermelk

In koeltas, diepvriestas of koelbox, met koelelementen.
Eventueel in aluminiumfolie.

Kolven "praktisch"
Kolfritme voor thuis

In het ziekenhuis bent u begonnen met iedere 3  uur kolven minimaal 6 maal, liefst 7-8 maal per dag. Misschien kolfde u  in de nacht. Als u eenmaal thuis bent, kunt u samen met uw partner u eigen  kolfritme ontwikkelen. U kunt al na 1 ½ tot 2 uur opnieuw kolven en er  op een ander moment op de dag bijvoorbeeld 4 uur tussen laten zitten. Zo  kunt u het kolven aanpassen op uw dagritme. Als u een ‘ochtend persoon”  bent, kan het fijn zijn na de kolfsessievan zeg 21 uur te gaan slapen en halverwege de nacht de wekker te zetten voor de volgende kolfsessie.

Als u een ‘avond persoon’ bent, kan het prettig zijn de laatste kolfsessie rond 23.30 te plannen en dan vroeg in de ochtend de wekker te zetten voor de volgende kolfsessie.

Bewaren van afgekolfde melk

Om de moedermelk te bewaren krijgt u in het  ziekenhuis kunststof flesjes en stickers. Bent u zelf nog opgenomen dan  krijgt u flesjes en stickers op de kraamafdeling. Bent u zelf met ontslag dan krijgt u een voorraad mee via de afdeling waar uw kindje is  opgenomen.

De maximale bewaartijd van moedermelk
Verse moedermelk op kamertemperatuur: 6 - 10 uur.
In het ziekenhuis kolft u vaak voor een opgenomen en meer kwetsbaar kindje.
Wij adviseren bij voorkeur binnen 1 uur in de koelkast en anders max 4 uur op kamertemperatuur.
In de koelkast in het ziekenhuis: 48 uur.
In de koelkast thuis: 3 dagen.
In het vriesvak van de koelkast: 2 weken.
In een klein vrieskastje dat vaak open en dicht gaat: 3 - 4 maanden.
In een vrieskist tot -18°C in ziekenhuis: 3 maanden.
In een vrieskist tot -18°C thuis: 6 maanden 

NB:Bewaar moedermelk niet in de deur van de koelkast, aangezien deze vaak open en dicht gaat. 

Bij invriezen: eerst de moedermelk laten afkoelen in de koelkast, daarna binnen 24 uur in vriezer plaatsen.

Ontdooien en opwarmen van
moedermelk

Bij voorkeur langzaam in de koelkast ontdooien. Voeding niet op kamertemperatuur laten ontdooien.

Eventueel ontdooien onder een stromende kraan  die van koud steeds warmer wordt gezet. Nooit ontdooien onder een hete  kraan; hierdoor worden de antistoffen onwerkzaam en gaat de melk  schiften. 

Ontdooide maar nog niet opgewarmde moedermelk is gedurende 24 uur bruikbaar, mits in de koelkast bewaard. Restjes voeding na opwarmen weggooien, niet nogmaals opwarmen of invriezen. Moedermelk bij voorkeur opwarmen in een stoof, flessenwarmer, au-bain-marie of in de magnetron op het laagste vermogen.

Vervoeren van afgekolfde moedermelk

In koeltas, diepvriestas of koelbox, met koelelementen.
Eventueel in aluminiumfolie.