Onze Strategie

hoofdstuk 1

strategie_01.png (copy)

Connecting Worlds, omdat ieder mens telt
We geloven in het verbinden van werelden die nu nog vaak gescheiden zijn. Juist daar ontstaan onverwachte inzichten en baanbrekende innovaties. Binnen het UMC Utrecht brengen we de werelden van onderzoek, zorg en onderwijs – onze kerntaken - bij elkaar met multidisciplinair onderwijs en interprofessioneel opleiden. We verbinden de werelden van ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgverleners. Van onderzoeksinstellingen, laboratoria en commerciële bedrijven. Regionaal, nationaal en internationaal. Van patiënten, medewerkers, studenten en burgers. We verbinden werelden om een omgeving te creëren waarin patiënten, collega’s en studenten gezien en gehoord worden. Omdat ieder mens telt.

Waar we voor staan, onze missie: 
Samen verbeteren we de gezondheid van mensen en creëren we de zorg van morgen.

Waar we voor gaan, onze visie
Samen creëren we meer waarde, omdat ieder mens telt.

Onze basis

Ieder mens telt voor ons. Door echt te luisteren kunnen we elke patiënt nog verder helpen om zijn gezondheid te verbeteren. Want hoe beter we begrijpen wat zorg voor de patiënt betekent, des te persoonlijker we hem kunnen adviseren over de behandelstrategie. En dat leidt weer tot betere zorg voor de patiënt. Ons doel: optimale zorg en liefst zo dicht mogelijk bij huis. Onze basis ligt in onze zes speerpunten, ons zorgprofiel en de Utrechtse aanpak.  

Onze zes speerpunten

Het UMC Utrecht zet met betrekking tot kennisinnovatie in op zes inhoudelijke speerpunten. Hiermee bouwen we gestructureerd verder aan de richting die we eerder hebben ingezet met onze strategie Connecting U (2015-2020). Onze zes speerpunten zijn:

Onze zes speerpunten komen terug in ons zorgprofiel. Innovaties en opgedane kennis passen we toe in de praktijk, wat weer leidt tot nieuwe onderwijsvormen en onderzoeksvragen. Zo verbeteren we continu ons kennen en kunnen. Daarnaast bestaat ons zorgprofiel uit zorg waarvoor we een wettelijke taak hebben, zoals 'level-1-trauma' - zorg. Ook complexe zorg die om de infrastructuur en multidisciplinaire samenstelling van een academisch ziekenhuis vraagt, past logisch in ons zorgprofiel. Het uitgangspunt is dat patiënten de behandeling krijgen waar die voor hen het beste is.

schermafbeelding_2021-04-14_om_17.13.08.png (copy)
modellen_multidisci-0...

Ons zorgprofiel

De afgelopen jaren hebben we geïnvesteerd in onderwijsinnovatie en vernieuwing van de opleidingen om onze studenten goed voor te bereiden op de gezondheidszorg van de toekomst. Deze strategie heet ‘Fit for the future’ en brengen we tot leven met de unieke Utrechtse aanpak. Deze Utrechtse aanpak bestaat uit drie onderdelen:

Healthy Living
We richten ons op de wensen en behoeften van het individu door focus op individualisering van diagnostiek, predictie, behandeling, preventie van ziekten en op het bevorderen van de individuele gezondheid.

Biofabrication & disease modelling
We ontwerpen (regeneratieve) behandelstrategieën die het lichaamseigen herstel bevorderen met een combinatie van technologie en biologie. Door naar onderliggende mechanismen van diverse chronische ziekten en neurologische aandoeningen te kijken.

Molecular science & therapy
Doelgerichtere therapieën ontwikkelen voor ziekten door ze op moleculair en cellulair niveau beter te begrijpen. We creëren door fundamenteel onderzoek innovatieve ziektemodellen en meetmethoden (in combinatie met artificial intelligence).

Image-guided Interventions
Optisch-, röntgen- maar vooral MRI-gestuurde ingegrepen (opereren zonder snijden) nemen binnen onze speerpunten een steeds prominentere rol in.

Data science en e-health
Data, artificial intelligence en digitale techniek inzetten voor de juiste zorg op de juiste plek, waarbij ons digitale aanbod innovatiever wordt. Zodat zorg die thuis kan, ook thuis wordt aangeboden.

Betaalbare en duurzame zorg
Sturen op maatschappelijk aanvaardbare kosten voor de te leveren prestatie in zorg, onderwijs, onderzoek en ondersteuning. En verkleinen van de negatieve impact op klimaat en milieu.

Wendbare organisatie
Stimuleren van een open cultuur van waardering, werken aan een verdere ontwikkeling van leiderschap en werken in multidisciplinaire teams met een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waarin ieders stem telt. We vergroten onze resultaatgerichtheid door de strategie te vertalen naar alle teams en medewerkers.

Dialoog met de patiënt
Continu leren van de patiënt om optimaal te adviseren over de persoonlijke behandelstrategie en te kunnen voldoen aan behoeften en vragen van patiënten.

Een fijne plek om te werken
Een organisatie waarin iedereen gehoord en gewaardeerd wordt. Omdat iedereen talent heeft, stimuleren we persoonlijke ontwikkeling met opleidingsmogelijkheden. We zetten in op talentmanagement en carrièrepaden.

IJzersterke netwerken
Een stimulerende partner zijn die verschillende werelden bij elkaar brengt en ijzersterke samenwerkingen creëert, regionaal, nationaal en internationaal.

In samenwerking met de partners op het Utrecht Science Park, de provincie en de gemeente bouwen we een UMC Utrecht dat meebeweegt met onze ambities en de zorg van morgen. De nieuwe Health Campus die we gaan creëren is gericht op een gezonde leefstijl waarbij het lichaam de kans krijgt om zelf te herstellen. Deze ingrijpende herziening zal ongeveer 10 jaar duren.

De wereld om ons heen verandert snel. De COVID-19-pandemie heeft dit op bepaalde gebieden alleen maar versterkt. Deze crisis bevestigde dat onze richting voor de toekomst in onze Connecting Worlds-strategie al is ingezet. Overal om ons heen zien we al mooie voorbeelden van wat ons voor ogen staat. We zien hoe een deel van de zorg nu digitaal wordt uitgevoerd. We zien dat in de intensieve samenwerking binnen het zorgnetwerk voortdurend vernieuwing plaatsvindt. We zien wetenschappers multidisciplinair samenwerken in de zoektocht naar oplossingen en gebruikmaken van kennispartners buiten hun eigen vakgebied. En we zien hoe onze docenten, samen met studenten en andere umc’s en kennisinstellingen, het onderwijs in snel tempo aanpassen om meer en andere vormen van online onderwijs mogelijk te maken. 

Integrale complexe zorg voor kinderen
We zetten met het Wilhelmina Kinderziekenhuis en in samenwerking met het Prinses Máxima Centrum in op integrale complexe zorg voor kinderen om complexe aandoeningen te ontrafelen en behandelen en preventie te verbeteren.

Acuut complexe zorg
Het UMC Utrecht heeft als traumacentrum met het Calamiteitenhospitaal dat we samen met het Centraal Militair Hospitaal beheren een unieke positie in de grootschalige opvang van zieken en gewonden. Om te kunnen versnellen, streven we naar een state-of-the-art spoedeisende hulp, operatiefaciliteiten en intensive care.

De Nieuwe Utrechtse School
De afgelopen jaren hebben we we geïnvesteerd in onderwijsinnovatie en vernieuwing van de opleidingen om onze studenten goed voor te bereiden op de gezondheidszorg van de toekomst. Deze strategie (‘Fit for the future’) zetten we voort en we gaan in onze opleidingen en vervolgopleidingen extra aandacht schenken aan interprofessioneel leren, multidisciplinair onderwijs met een inclusieve en diverse leeromgeving. De Nieuwe Utrechtse School noemen we dat.


Wat we gaan doen:
versnellen op inhoud

We versnellen op onze speerpunten door te focussen op inhoud. De komende jaren versnellen we op de volgende gebieden:

Ons onderwijsprofiel

Goede huisvesting

Multidisciplinair
Omdat we geloven dat baanbrekende innovaties te verwachten zijn op de grensvlakken van kennisgebieden, zetten we vol in op multidisciplinariteit in onderzoek, zorg en onderwijs. We zoeken actief naar kennisgebieden buiten de zorg om kennis toe te passen in de zorg.

Focus
We brengen focus aan door duidelijke keuzes te maken. In het verleden heeft dit geleid tot onze speerpunten en ons zorgprofiel. De komende jaren brengen we meer focus aan door ons te richten op specifieke gebieden waarop we een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de gezondheidszorg en samenleving van de toekomst.

Sterke netwerken
We bouwen onze netwerken uit om grensverleggend onderzoek te doen, om te blijven innoveren in de zorg en om nog betere opleidingen te verzorgen. We innoveren samen met onze partners, zowel regionaal, nationaal als internationaal. Omdat we multidisciplinair werken, zoeken we juist partners in andere sectoren dan we gewend zijn.

Wat we hiervoor nodig hebben: versterken van de organisatie

De afgelopen jaren hebben we een goede basis gelegd met strategische allianties en innovatieve zorg-ICT-projecten. En met programma’s als Samen voor de Patiënt, Connecting Leaders, Patiëntenparticipatie en Modernisering bedrijfsvoering. Deze versterking zetten we onverminderd voort op de volgende gebieden:

De wereld
om ons heen

2.medewerker_covid_kader_1.png

Om concreet te werken aan onze missie en te meten of wat we doen de gewenste impact heeft, stellen we onszelf elk jaar meetbare doelen. In september 2020 hebben we onze jaarplannen voor 2021 vastgesteld op basis van onze nieuwe Connecting Worlds-strategie (2020-2025). In 2020 zijn onze meetbare doelen nog gerelateerd aan onze Connecting U strategie (2015-2020).  

Meetbare doelen

Onze strategie: Connecting Worlds

Onze drie kerntaken hebben we vertaald in onze strategie. Eind maart 2020 hebben we vervroegd onze nieuwe strategie vastgesteld: Connecting Worlds, omdat ieder mens telt. Tot 2020 werkten we met de strategie Connecting U. 2020 was voor wat betreft strategie dus een overgangsjaar voor ons. Connecting Worlds gaat verder en ontwikkelt door op Connecting U. In dit jaarverslag zullen we de termen noemen uit onze nieuwe strategie. COVID-19 heeft gemaakt dat we versnellen op een aantal gebieden die we in onze strategie hebben benoemd. De crisis bevestigde dat onze richting voor de toekomst al is ingezet. Zo zagen we in 2020 een versnelling op het gebied van digitalisering in zowel de zorg, met zorg op afstand en videoconsulten, als in onderwijs en onze manier van werken. Ook was er een versnelling op onderzoek die eerder nog niet werd gezien.

cw.png

UMC Utrecht in de maatschappij

Het is onze missie om samen de gezondheid van mensen te verbeteren en de zorg van morgen te creëren. Hiervoor richten we ons op onze drie kerntaken.

organisatie_01_1.png

We richten ons op de wensen en behoeften van het individu door focus op individualisering van diagnostiek, predictie, behandeling, preventie van ziekten en op het bevorderen van de individuele gezondheid. Dit vraagt in veel gevallen om een gezamenlijke aanpak met andere instellingen, zoals andere ziekenhuizen, zorg- en kennisinstellingen en bedrijven in de regio, in landelijk én in internationaal verband, en ICT-oplossingen, die onder andere gegevensuitwisseling tussen zorginstellingen mogelijk maken. Door verbindingen te leggen en samen te werken, zetten we wetenschappelijke resultaten om in producten en diensten met maatschappelijke meerwaarde.

Op onze website vindt u een overzicht van onze samenwerkingen. Een aantal mooie voorbeelden van samenwerking in 2020 zijn:

Samenwerking in de keten

speerpunten.png

Binnen het speerpunt Child Health willen we een betere toekomst creëren voor kinderen met chronische ziekten...

Circulatory Health

iconen_verzamelt_5x5cm_rgb_artboard_1_copy_89.svg (copy)
iconen_verzamelt_5x5cm_rgb_artboard_1_copy_88.svg (copy)
iconen_verzamelt_5x5cm_rgb_artboard_1_copy_86.svg (copy)
iconen_verzamelt_5x5cm_rgb_artboard_1_copy_85.svg (copy)
iconen_verzamelt_5x5cm_rgb_artboard_1_copy_84.svg (copy)
iconen_verzamelt_5x5cm_rgb_artboard_1_copy_87_1.svg (copy)

Brain

Cancer

Infection & Immunity

Child Health

Regenerative Medicine & Stem Cells

Binnen het speerpunt Cancer werken we aan preventie van kanker en het verbeteren van het leven van mensen met...

Het speerpunt Infection & Immunity streeft naar een nationaal en internationaal leidende rol in het verkrijgen...

Het speerpunt Regenerative Medicine & Stem Cells (RMSC) ontwikkelen we nieuwe methoden voor het...

Binnen het UMC Utrecht Hersencentrum werken we aan zorginnovatie, (fundamenteel, translationeel en klinisch)...

Patiëntenzorg
We bieden kwalitatief goede en doelmatige zorg volgens de meest recente inzichten aan patiënten, passend binnen ons zorgprofiel. Dit betreft zorg waarvoor we een wettelijke taak hebben, zoals level 1 traumazorg en expertisecentra, zorg binnen onze zes speerpunten en complexe zorg (zoals multi-specialistisch of multi-diagnostisch). Ons uitgangspunt is dat een patiënt de behandeling krijgt daar waar het voor hem of haar het beste is. Onze patiënten hebben een regierol in de behandeling en ervaren onze mensgerichte betrokkenheid.

Onderzoek
We verrichten wetenschappelijk onderzoek, waarbij er nauwe banden zijn tussen ons fundamentele onderzoek en het meer toegepaste en klinische onderzoek. Ons onderzoek is geconcentreerd in zes multidisciplinaire programma’s (speerpunten), waarin ook de zorg is geïntegreerd om de zorg van morgen tot stand te brengen. Op deze manier zorgen we ervoor dat nieuwe ontdekkingen en kennis snel ten goede komen aan de patiënt en de burger. Een belangrijk vertrekpunt voor ons onderzoek zijn vragen van onze patiënten en de burger en van de maatschappij.

Onderwijs
We bieden onderwijs aan onze studenten en (bio)medische onderzoekers, artsen en andere zorgverleners. Zo leiden we topprofessionals op, die bijdragen aan kennisontwikkeling in en voor de gezondheidszorg; voor de zorg nu én morgen. Onze studenten en patiënten betrekken we bij de ontwikkeling van ons onderwijs. We bieden ontplooiingsmogelijkheden en een klimaat van continue vernieuwing.

maatschappij.png
plus_1.svg (copy)
plus_1.svg (copy1)
plus_1.svg (copy)
button_leesmeer_v2-02...
plus_1.svg (copy1)
plus_1.svg (copy)

Het doel van het speerpunt Circulatory Health is om (inter)nationaal hart- en vaatziekten te verminderen...

plus_1.svg (copy1)
plus_1.svg (copy2)
plus_1.svg (copy3)
wkz_kader2.png
milad_kader2.png
telefoondraaien.svg (copy)

Het is onze missie om samen de gezondheid van mensen te verbeteren en de zorg van morgen te creëren. Hiervoor richten we ons op onze drie kerntaken.

UMC Utrecht in de maatschappij

strategie_01.png (copy1)

hoofdstuk 1

Onze Strategie

iconen_zorg-04.png (copy1)
umcu_2019_logo_liggen...

Patiëntenzorg
We bieden kwalitatief goede en doelmatige zorg volgens de meest recente inzichten aan patiënten, passend binnen ons zorgprofiel. Dit betreft zorg waarvoor we een wettelijke taak hebben, zoals level 1 traumazorg en expertisecentra, zorg binnen onze zes speerpunten en complexe zorg (zoals multi-specialistisch of multi-diagnostisch). Ons uitgangspunt is dat een patiënt de behandeling krijgt daar waar het voor hem of haar het beste is. Onze patiënten hebben een regierol in de behandeling en ervaren onze mensgerichte betrokkenheid.

Onderzoek
We verrichten wetenschappelijk onderzoek, waarbij er nauwe banden zijn tussen ons fundamentele onderzoek en het meer toegepaste en klinische onderzoek. Ons onderzoek is geconcentreerd in zes multidisciplinaire programma’s (speerpunten), waarin ook de zorg is geïntegreerd om de zorg van morgen tot stand te brengen. Op deze manier zorgen we ervoor dat nieuwe ontdekkingen en kennis snel ten goede komen aan de patiënt en de burger. Een belangrijk vertrekpunt voor ons onderzoek zijn vragen van onze patiënten en de burger en van de maatschappij.

Onderwijs
We bieden onderwijs aan onze studenten en (bio)medische onderzoekers, artsen en andere zorgverleners. Zo leiden we topprofessionals op, die bijdragen aan kennisontwikkeling in en voor de gezondheidszorg; voor de zorg nu én morgen. Onze studenten en patiënten betrekken we bij de ontwikkeling van ons onderwijs. We bieden ontplooiingsmogelijkheden en een klimaat van continue vernieuwing.

maatschappij.png

UMC Utrecht

Bekijk hier alle publicaties die over en door het UMC Utrecht gemaakt zijn.
Volledig scherm